Rutec

Analiz: Le Mans nasıl Honda'nın zayıflıklarını ortaya çıkardı?

Moto-GP 12.05.2016 - 11:18, Güncelleme: 26.12.2020 - 17:33 2806+ kez okundu.
 

Analiz: Le Mans nasıl Honda'nın zayıflıklarını ortaya çıkardı?

Honda'nın geçtiğimiz hafta sonu Le Mans'da aldığı sonuç, takımın son sekiz aydır elde ettiği en kötüsüydü ve RC213V'nin zayıf olduğu noktaları net bir şekilde ortaya attı.

Honda hızlanmayla ilgili büyük sorunları olduğunu biliyor ve her ne kadar Marquez geçtiğimiz haftaya kadar bunları bir şekilde kamufle etmiş olsa da Le Mans'da motorun zayıflıkları çok açık bir şekilde görüldü.  Marquez yarışta düşerken, Pedrosa'nın dördüncülüğü, Honda'nın geçen yılki Silverstone'dan sonraki en kötü sonuçları aldığı anlamına geliyordu. Bunun da ötesinde Fransa'da ortaya çıkanlar, takımın kendisinin de söylediği gibi, gerçeklerdi.  Teorik şampiyonluk adaylarından sadece Marquez düşmemişti şimdiye kadar ama Fransa'da Valentino Rossi'nin farkı açmasına engel olmaya çalışırken hata yaptı ve düştü. Altıncı virajdan önce biraz geç fren yaptı ve motorun ön tarafını kaybetti.  Kazanın nedeni, dünyanın en güçlü üreticilerinden birinin yaşadığı zorlukların iyi bir yansımasıydı: Marquez ve Pedrosa viraj çıkışlarındaki hızlanma zayıflıklarını tolere etmek için frenajda çok fazla risk alıyorlar.  Bu, Michelin'in ana lastik tedarikçisi olarak spora döndüğü andan itibaren son derece tehlikeli bir şey olarak görünmeye başladı.  "Hızlanmada yaşadığımız sorunlar geçen seneye göre çok kötü. Motorun, lastiklerin ve elektroniklerin yeni olduğu aklımızdan çıkmamalı" diyor Pedrosa.  "Motor gücü konusunda sıkıntımız yok, çünkü dört, beş ve altıncı vitestlerde motor hızlı. Sorun yaşadığımız şey, viraj çıkışlarında, hızlanmada gücü aktarmak. "Antrenmanlarda hızlı olduğunuzu düşünüyorsunuz ama zamanlara bakıyorsunuz ve 0.2, 0.3 saniye kadar geride kalmışsınız. Bunun nedenini anlamıyorsunuz. Ardından yarışta diğerlerinin arkasında giderken bu vakit kaybının viraj girişlerinde değil çıkışlarında olduğunu görüyorsunuz.  "Tek başınızayken bunu anlamak zor. Ancak diğerleriyle kıyasladığınızda görebilirsiniz. Startta, viraj çıkışlarındaki kayıplardan sonra Suzuki'leri takip etmemiz neredeyse imkansızdı." "Le Mans'da Honda pek çalışmıyordu" diyor Ducati takımından biri. "Son virajdan çıkarken Marc'ın nasıl vakit kaybettiğini görebiliyordunuz.  "Sanki 1000 cc'dense 800 cc motor kullanıyor gibiydi." 2015'ten alınan dersler 2015 sezonu Marquez'in üzerinde iz bıraktı çünkü tam altı kez düşmüştü. Bu kazaların üçünün (İtalya, Katalunya ve Aragon'da) kolay bir şekilde o yılın Honda'sından kaynaklandığı söylenebilir; sinirli ve hata affetmeyen bir yapıda olan motordan dolayı.  Arjantin ve Malezya'daysa Valentino Rossi ile temas yaşadı ve Silverstone'da İtalyan sürücüye ayak uydurmaya çalışırken, yağmurda düştü.  Tüm bunlar İspanyol sürücünün mantığının değişmesine neden oldu ve motorunun el verdiğinden daha çok risk almasının tehlikelerini gösterdi.  "Bu yaklaşımı korumam gerekiyor çünkü daha çok agresif olursam birçok yarışta sıfır çekebilirim" diyor Marquez.  Bu arada Honda ise, kuralların motor üzerinde yapılacak değişiklikleri kısıtlamasından dolayı bu tip sorunlarla yüzleşmek zorunda kalıyor.
Honda'nın geçtiğimiz hafta sonu Le Mans'da aldığı sonuç, takımın son sekiz aydır elde ettiği en kötüsüydü ve RC213V'nin zayıf olduğu noktaları net bir şekilde ortaya attı.

Honda hızlanmayla ilgili büyük sorunları olduğunu biliyor ve her ne kadar Marquez geçtiğimiz haftaya kadar bunları bir şekilde kamufle etmiş olsa da Le Mans'da motorun zayıflıkları çok açık bir şekilde görüldü. 

Marquez yarışta düşerken, Pedrosa'nın dördüncülüğü, Honda'nın geçen yılki Silverstone'dan sonraki en kötü sonuçları aldığı anlamına geliyordu. Bunun da ötesinde Fransa'da ortaya çıkanlar, takımın kendisinin de söylediği gibi, gerçeklerdi. 

Teorik şampiyonluk adaylarından sadece Marquez düşmemişti şimdiye kadar ama Fransa'da Valentino Rossi'nin farkı açmasına engel olmaya çalışırken hata yaptı ve düştü. Altıncı virajdan önce biraz geç fren yaptı ve motorun ön tarafını kaybetti. 

Kazanın nedeni, dünyanın en güçlü üreticilerinden birinin yaşadığı zorlukların iyi bir yansımasıydı: Marquez ve Pedrosa viraj çıkışlarındaki hızlanma zayıflıklarını tolere etmek için frenajda çok fazla risk alıyorlar. 

Bu, Michelin'in ana lastik tedarikçisi olarak spora döndüğü andan itibaren son derece tehlikeli bir şey olarak görünmeye başladı. 

"Hızlanmada yaşadığımız sorunlar geçen seneye göre çok kötü. Motorun, lastiklerin ve elektroniklerin yeni olduğu aklımızdan çıkmamalı" diyor Pedrosa. 

"Motor gücü konusunda sıkıntımız yok, çünkü dört, beş ve altıncı vitestlerde motor hızlı. Sorun yaşadığımız şey, viraj çıkışlarında, hızlanmada gücü aktarmak.

"Antrenmanlarda hızlı olduğunuzu düşünüyorsunuz ama zamanlara bakıyorsunuz ve 0.2, 0.3 saniye kadar geride kalmışsınız. Bunun nedenini anlamıyorsunuz.

Ardından yarışta diğerlerinin arkasında giderken bu vakit kaybının viraj girişlerinde değil çıkışlarında olduğunu görüyorsunuz. 

"Tek başınızayken bunu anlamak zor. Ancak diğerleriyle kıyasladığınızda görebilirsiniz. Startta, viraj çıkışlarındaki kayıplardan sonra Suzuki'leri takip etmemiz neredeyse imkansızdı."

"Le Mans'da Honda pek çalışmıyordu" diyor Ducati takımından biri. "Son virajdan çıkarken Marc'ın nasıl vakit kaybettiğini görebiliyordunuz. 

"Sanki 1000 cc'dense 800 cc motor kullanıyor gibiydi."

2015'ten alınan dersler

2015 sezonu Marquez'in üzerinde iz bıraktı çünkü tam altı kez düşmüştü. Bu kazaların üçünün (İtalya, Katalunya ve Aragon'da) kolay bir şekilde o yılın Honda'sından kaynaklandığı söylenebilir; sinirli ve hata affetmeyen bir yapıda olan motordan dolayı. 

Arjantin ve Malezya'daysa Valentino Rossi ile temas yaşadı ve Silverstone'da İtalyan sürücüye ayak uydurmaya çalışırken, yağmurda düştü. 

Tüm bunlar İspanyol sürücünün mantığının değişmesine neden oldu ve motorunun el verdiğinden daha çok risk almasının tehlikelerini gösterdi. 

"Bu yaklaşımı korumam gerekiyor çünkü daha çok agresif olursam birçok yarışta sıfır çekebilirim" diyor Marquez. 

Bu arada Honda ise, kuralların motor üzerinde yapılacak değişiklikleri kısıtlamasından dolayı bu tip sorunlarla yüzleşmek zorunda kalıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve a2teker.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.