ASFALTIN YENİ ŞÖVALYESİ YAMAHA YZF-R1M
Yamaha Motor'un sınırlı sayıda ürettiği, motosiklet dünyasının merakla beklediği YZF-R1M Türkiye'de satışa çıkıyor. Yamaha Türkiye, yeni top modeli YZF-R1M'i ilk kez Eurosia Moto Bike Expo'da meraklıları ile buluşturdu. Motosiklet teknolojisinde Yamaha'nın neler yapabileceğini cesurca ortaya koyan bu yeni model profesyoneller için kusursuz pist ve yarış performansı sergiliyor...
Yamaha Motor 1998 yılında son yılların en dikkat çeken modeli YZF-R1'i ürettiğinde motosiklet dünyasına neler yapabileceğini göstermiş, bu modelin ancak yine kendi ürettikleri teknoloji ile aşılabileceğini söylemişti. Bugün ise Yamaha yine bir dönüm noktasında ve motosiklet tutkunları için teknolojisi, sürüş keyfi ve teknik donanımı ile yepyeni bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor... Yamaha’nın motosiklet teknolojisinde geldiği noktayı ortaya koyduğu ve prestij modeli olarak satışa sunulan YZF-R1M ile ortalık toz duman olacak, herkes sınırlı sayıda üretilecek bu modele sahip olmak için yarışacak.
Mükemmel yarış performansı için teknolojiyi cesurca kullanan Yamaha Motor, YZF-R1M'i, yarış pistinde yüksek seviyedeki performansını daha ileriye taşıması için geliştirilen Öhlins Elektronik Yarış Süspansiyon (ERS) sistemi ile donattı. YZF-R1M karbon gövde, İletişim Kontrol Ünitesi (CCU) ve yüksek teknik özellikli Bridegstone lastikler dahil son derece sofistike bir dizi ekipman içeriyor. ERS'nin sunduğu en önemli avantajlar ise, frenleme sırasında dalmayı azaltarak ilave sabitlik ve kontrol sağlamanın yanı sıra, virajlardan çıkarken artırılmış viraj kontrolü ve arttırılmış çekişe yardımcı olmasıdır.
Yeni elektronik ön ve arka süspansiyonlar, 6 eksenli IMU çeşitli sensörlerden veri alır ve sistemin Süspansiyon Kontrol Ünitesi (SCS) çalışma durumlarına göre ön ve arka süspansiyonlara entegre ayarlar uygular. ERS'nin etkinliğinin anahtarı, YZF-R1M modelinin 3 boyutta yaptığı her hareketin gücünü ve devrini sürekli olarak gözlemleyen 6 eksenli IMU'dur. IMU'dan gelen veriyi anında analiz eden ERS, çalışma durumlarını değerlendirir ve aynı zamanda SCU, ön ve arka süspansiyon sistemleri için gereken ideal kompresyonu ve yaylanma sönümleme kuvvetini hesaplar. Ön ve arka sönümleme ayarını anında yapan step motorlarına sinyaller gönderilir, bu da YZF-R1M sürücüsünün, en etkili ayarda çalışması için sürekli ince ayar yapılan bir süspansiyon sisteminden faydalanmasını sağlar.
Bu yeni Elektronik Yarış Süspansiyonu, 'Otomatik' ve 'Manuel' mod seçeneği sunar ve bu iki mod içerisinde üç farklı ayar mevcuttur. Bu da sürücüye geniş yelpazede tercihler ile farklı sürüş deneyimleri ve farklı yüzeylere uyum sağlayabilmesi için altı adet eşsiz seçenek sağlar. 'Otomatik' mod seçildiğinde, çalışan modlardan ikisinde özel pistlere ya da koşullara uyum sağlamak için sönümlemeye ince ayar yapmasına izin veren bir işlev vardır.
Sabit sönümleme özellikleri ve daha etkili ayarlama için, ön çatalların ayrıca sönümleme işlevleri vardır. Kompresyon sönümlemesi sol çatal, yaylanma sönümlemesi ise sağ çatal tarafından yapılır. ERS'nin tasarımı aynı zamanda ön ve arka süspansiyondaki kompresyon ve yaylanma sönümlemesi işlevlerinin bağımsız ayarlarına da izin verir, başlangıç ayarı elle çalıştırılan bir düğme ile yapılır.
Ayrıcalıklı tasarım...
Gerçek bir 'factory racer' olan YZF-R1M, tam karbon karenaj, karbon ön çamurluk ve karbon sele kaplaması ile donatılmıştır. Hafif karbon karenaj saydam bir şekilde kaplanmıştır ve mavi YZR-M1 tarzı jantlara uyum sağlayan racing blue tonu ile birlikte, yeni özel geliştirilen metalik görünümlü gümüş renk ile boyanmış üst, orta ve alt kısımlar içerir.
YZF-R1M modelinin bir başka ayrıcalıklı tasarımı ise, malzemenin kalitesini ortaya çıkaran saydam kaplamalı parlak alüminyum yakıt deposu kullanımıdır. Alüminyum depoyu ve gümüş renkli karenaj bölümlerini tamamlamak için R1M'in yukarı doğru kiriş tipi salıncağının da, R1'in siyah kaplamasına zıt bir şekilde son derece parlak bir alüminyum kaplaması vardır.
Daha ayrıcalıklı tasarım özellikleri, altın renkli ön radyal kaliperlerde görülürken, Öhlins Elektronik Yarış Süspansiyonu (ERS), ön çatallardaki özel kaplama 43 mm altın iç boruları kullanır.
Sürüş detaylarını kayıt altına alır...
YZF-R1M modeline standart ekipman olarak eklenen İletişim Kontrol Ünitesi (CCU) sürücülerin tur süreleri, hız, gaz konumu, GPS ile izleme, yana yatış açısı vs. gibi çok çeşitli çalışma verilerini kaydedebilen kapsamlı veri girişi işlevli kullanıcı dostu bir ara yüzdür. Veri bir tablet üzerinden R1'in CCU'su ile kablosuz bağlantı kullanılarak görüntülenebilir, karşılaştırılabilir ve paylaşılabilir. Böylece sürücülerin önceki yarış veya pist seansını analiz etmelerini ve gerekli ayarlamaları yapmalarını sağlar.
Sürücüler, CCU'yu aynı zamanda Yamaha Sürüş Kontrol (YRC) sistemi ile iletişimde bulunmak, çalışma modu ayarlarını görüntülemek, indirmek veya değiştirmek için kullanabilirler. İndirilebilir bir Android (4.2 üstü) uygulama kullanarak, R1M sürücüleri fabrika menüsü veya özel ayarlardan hızlı ve kolayca YRC ayarları kablosuz bir şekilde düzeltebilir.
R1M'nin özel geliştirilen lastikleri, Yamaha ve şimdiki MotoGP tedarikçisi Bridgestone arasında yapılan işbirliğinin sonucudur. 200/55-ZR17 arka lastik ve 120/70-ZR17 ön lastik, pistte R1 modelinin performans özelliklerini en iyi hale getirmek için formüle edilen özel bir bileşen içerir.
YAMAHA MOTOR DÜNYADA 60. YILINI KUTLUYOR
Japonya'da bundan tam 60 yıl önce kurucusu Genichi Kawakami'nin uçak pervaneleri üretiminde kullanılan tezgahlarda ilk motosikletini geliştirmesiyle yollara çıkan Yamaha, bugün yılda ortalama 6 milyon adet motosiklet üreten, sürüş performansı ve teknolojisiyle milyonlarca müdavimi olan dünya markası...
Bugün tüm dünyada 685 milyon Euro'luk ciroya (2013), yüzde 11 pazar payına sahip Yamaha, Türkiye'de de her yıl istikrarlı bir büyüme kaydediyor. Yamaha Europe yapılanması içinde faaliyet gösteren Yamaha Türkiye, pazarın geçtiğimiz yıl kaydettiği yüzde 3'lük küçülmeye rağmen 2014'ü toplamda 18.500 satış adedi ve yüzde 9.3'lük pazar payı ile kapadı. Türkiye'de 36 ilde toplam 74 bayi ile hizmet veren marka, 2014 yılında trafik kayıtları baz alındığında yüzde 21 büyüme başarısına imza attı.
Çalışma hayatına yeni katılan genç nüfus oranının artması, çalışma hayatına katılım ile birlikte tüketim eğilimlerinin yoğunlaşması, özellikle büyük şehirlerde trafik yoğunluğunun verdiği sıkıntılarda bireysel çözüm olarak motosikletin öne çıkması, kent nüfusunun yoğunluğu ve yeni neslin ulaşım aracı olarak motosikleti tercih etmesi Türkiye’de motosiklet kullanımında önemli oranda artış yaşanmasını sağlamıştır. Eurosia Moto Bike Expo'da YZF-R1M'in tanıtım toplantısında konuşan Yamaha Motor Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Nihat Çadırcı " Türkiye 75 milyon nüfusu ile Avrupa'nın en büyük ülkelerinden birisi. Yaş ortalaması 30 olan Türkiye ayrıca Avrupa'nın en genç ülkesi. Yakaladığı büyüme oranı ile de Avrupa'da göze çarpmakta ve uluslararası firmaların yatırım planlarında da ilk sırada yer almaktadır. Motosiklet pazarı büyüklüğü açısından bakıldığında Türkiye Avrupa'da Fransa ve İtalya'nın ardından 3. sırada gelmektedir. Fakat kullanım olarak maalesef çok kat edilecek yolumuz var, şöyle ki Akdeniz ülkesi olan bu sebeple bize benzerlikler gösteren İspanya'da 9 kişiye 1 motosiklet düşerken Türkiye'de 28 kişiye 1 motosiklet düşmektedir. Yamaha olarak öncelikli hedefimiz motosiklet kullanımını artırmak ve geliştirmek" dedi.
Ulaşım amaçlı kullanımda artış var...
Kalitesi düşük ürünlerde satış sonrasında olumsuz tecrübeler yaşayan tüketicinin tercihi son bir kaç senedir kaliteli ürünlere doğru kaydığını belirten Çadırcı sözlerini "bireysel, özellikle ulaşım amaçlı kullanım artmakta olup büyük şehirlerde de daha büyük hacimli motosikletlere yönelme vardır. Tüketici hem motosikletine hem de kendi güvenliğine eskisine nazaran daha da önem vermekte ve güvenli sürüş eğitimlerinde ciddi artışlar yaşanmaktadır. Ayrıca motosikletle beraber alınan aksesuarlar ve koruyucu kıyafetlerin de satışlarında önemli artışlar görülmektedir" şeklinde sürdürdü.
Türkiye'de motosiklete olan ilginin artışı ile birlikte Türkiye için Yamaha yeni modeller geliştirmeye başladı. Nihat Çadırcı bununla ilgili " ürün gamımıza 2013 senesinden beri, D'elight, X-Max400, XV950, MT-09, MT-07, MT-125, Xenter150, Tricity, Tracer ve R-25 gibi bir çok yeni ürün ekledik ve yakın zamanda bir çok yeni model pazara sunacağız. Yeni modellerin yanında Yamaha Motor Türkiye olarak satış ağımıza da önemli yatırımlar yaptık. 75 olan bayi sayımızı koruduk fakat bayi standartlarını sürekli yukarı taşıdık. 5 yıl içerisinde mağazalarımızın neredeyse tamamı yenilendi. Bayilerimizin %80'i sadece Yamaha markası satar duruma geldi, satış servis yedek parça 3S hizmeti veren bayilerimizin oranı da %90'ın üzerine çıktı" dedi.
Küresel krize rağmen Türkiye motosiklet sektörü büyümesini sürdürdü...
Toplantıya katılan Yamaha Motor Avrupa Operasyon Direktörü Eric de Seynes Türkiye dahil Avrupa'daki İki Tekerlekli pazarının son 10 yıl içerisinde büyük değişiklikler geçirdiğini söylerken tüm iki tekerlekli üreticilerin 2008'de başlayan küresel ekonomik krizden ciddi darbe belirtti . Eric de Seynes sözlerine şöyle devam etti "tüm kuruluşların, bu dönemde oluşan zararları toparlaması için zamana ihtiyacı oldu. Fakat bu zorlu zamandan sonra, Türkiye'deki talebin geçtiğimiz yıllar içerisinde olumlu bir şekilde arttığını gördük ve artık Türkiye, Avrupa pazarındaki en büyük 3'üncü pazar. 2014 yılında toplam pazar büyümesi yavaşladı fakat Yamaha'nın da içinde olduğu uluslararası marka büyümeye devam etti."
2014 yılında, Avrupa'da en çok satan üç motosiklet arasında yer alan MT07 ve MT09 ile Yamaha Motosiklet ve Scooter satışlarının son derece arttığını ifade eden Eric de Seynes "Türkiye'de de büyük bir başarıya ulaştıklarını belirtti. Seynes "Tabii ki yalnızca MT serisi değil, XMax, TMax ve Tricity ile de başarı yakaladık . Bu, Yamaha markasının Avrupa'daki lider konumuna döndüğünün açık bir işaretidir. Yamaha, bu yıl yeni TMax, Tracer, R25, ve TAMAMEN Yeni R1 gibi ürünlerle gerçekleştirdiği eşsiz ve heyecan verici ürünler sağlama çabasını önümüzdeki yıllarda da devam ettirecektir" dedi.