Konu Hayvan Hakları Olunca Salon Boş Kaldı.
Aydın'ın Nazilli ilçesinde düzenlenen "Evde hayvan beslemenin koşulları ve cezai yaptırımları' konulu seminer ilgi görmeyince salon boş kaldı.
Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Nazilli Belediyesi ve Nazilli Doğa ve Hayvan Dostları Derneğinin ortaklaşa düzenlediği "Evde hayvan beslemenin koşulları ve cezai yaptırımları' konulu seminer Ahmet Şensan Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyon üyeleri Av. Zeynep Börteçine Çoban, Av. Erdal Halis, Av. Bilge Çiner ve stajyer avukat Cemile Gemici'nin konuşmacı olarak katıldığı seminer ilkinin düzenlendiği Efeler ilçesi olduğu gibi Nazilli'de de ilgi görmedi. ADÜ Nazilli İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Halil Mutioğlu, Aydın Veterinerler Odası Haysiyet Divan Başkanı Veteriner Zekeriya Aydın ile birlikte sadece 16 doğa ve hayvanseverin katıldığı seminerde 800 kişilik salon bomboş kaldı.
Seminerde hayvan hakları, ev, apartman ve sitelerde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası, hayvan bakımını, pet shoplarda satılan hayvanların durumlarını, trafik kazalarına karışan hayvanlar ile dövüştürülen hayvanlarla ilgili cezai yaptırımlar anlatıldı.
Türkiye'nin hayvan hakları konusunda geride kaldığını, duyarlılığın az olduğu, hayvan aktivistlerinin daha fazla çalışması ve yerel yönetimlerin de hayvanlara daha fazla ilgi göstermesin gerektiği belirten Av. Zeynep Börteçine Çoban, "Şu an dünyanın dört bir yanında hayvanlar bir şekilde katledilmeye devam ediyor. Hayvan Hakları İzleme Komitesinin verilerine göre ülkemizde de 2016 yılı içinde bir milyar 156 milyonu üzerinde hayvanın yaşam hakkı gasp edilmiştir. 200 binin üzerinde hayvan deneylerde kullanılarak öldürülmüş ya da sakat bırakılmış, hayvanat bahçelerinde binlerce hayvan tutsak edilmiş, sadece İstanbul Adalarda bin 200'den fazla at çatlayana kadar çalıştırılmıştır. Geçtiğimiz yıl içinde Komisyonumuz tarafından 200'ün üzerinde adli ve idari başvuru yapılmış; ancak gerçek bir hak korumasından uzak yasalar ve hayvanları önemsemeyen devlet mekanizmaları nedeniyle başvuruların bir kısmı sonuçsuz kalmıştır. Bir kısmı ise hayvanların gördüğü zulme oranla çok yetersiz yaptırımlarla karşılanmıştır" dedi.
Hayvan hakkı savunucularını 2004 yılında Avrupa Uyum Yasaları çerçevesinde yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu üzerinde yapılan çalışmalar ve tartışmaların hızlandığı süreçte temkinli olmaya davet eden Çoban, şöyle konuştu: "Mevcut yasadaki eksiklerin giderilmesi için çıkılan yolda, madde manevraları ile koruma kapsamının daraltılması ve ihlallerin örtülü olarak artmasına sebep olacak hükümlerin yer aldığı tasarıların geri çekilmesi şimdilik sağlanmıştır. Şimdi sıra, gerçek bir hak koruması yapacak yasanın çıkarılmasının sağlanmasındadır. Bu yolda kamuoyunun yüksek desteği büyük önem arz etmektedir. Hayvan Koruma Kanununda yapılacak değişiklikler tüm hayvanları koruyacak şekilde genişletilmeli; "yaşama hakkı" ihlalleri ağır yaptırımlarla karşılanmalıdır. Herkesi, hayvan kullanımı ve sömürüsünün boyutlarını düşünmeye ve kendi vicdanıyla yüzleşmeye davet ediyoruz"
Yaklaşık 2 saat süren ve seminer sonunda sorular da cevaplanırken katılımcılardan hayvanları koruma hakkında mesajlar geldi. Yrd. Doç.Dr Halil Mutioğlu, kampüs içerisinde ve çevresinde yaşayan sokak hayvanlarına akademisyenler ve öğrencilerin bağışları ile yiyecek ve içecek sağlandığını ifade ederek, tüm insanları hayvanlara destek olmaya çağırdı.
Aydın Veterinerler Odası Haysiyet Divan Başkanı Veteriner Zekeriya Aydın ise, pet shoplarda satılan hayvanların ilgili kurumlarca mutlaka denetlenmesi gerektiğini, tatillerde çocuklara arkadaşlık etsin diye bir hevesle satın alınan hayvanların ise tatil sonrası sokağa bırakılmamasını istedi. - AYDIN