Paris, kiralık e-scooter’ları yasaklayan ilk şehir oldu
Fransa’nın başkenti Paris sokaklarında ilk kez beş yıl önce kullanılmaya başlayan kiralık elektrikli scooterların giderek yaygınlaştığı, ancak sorumsuz kullanım ve artan kaza oranları nedeniyle belediyenin bu popüler ulaşım aracına karşı tutumunu sertleştirdiği paylaşıldı. Fransa'da e-scooter kullanımının, kazalar, kaldırımların gelişi güzel park eden araçlarla dolması ve sürücülerin trafik kurallarına uymaması nedeniyle tartışmalara yol açtığı ve polisin 2022 yılında Paris'te biri ölümcül olmak üzere 337 kaza kaydettiği aktarıldı. Fransa'nın başkentinde yapılan referandumda e-scooter'ların yasaklanmasını isteyenlerin oranı yüzde 90 oldu. Ancak sandığa oy verme yaşı tutanların sadece yüzde 8’i gitti. Referandum, Fransa'nın başkentinde e-scooter nedeniyle artan sayıda insanın yaralanması ve ölmesi sonucu yapıldı. Resmi rakamlara göre, şehrin seçmen kütüğündeki 1,38 milyon kişiden 103.000'den biraz fazlası oy kullandı. Bunlardan 91.300'den fazlası e-scooter’ların yasaklanmasını istedi.
Scooterlar kademeli olarak sokaklardan kaldırıldı
Ağustos ayından bu yana, 15 bin scooter tamir edilerek, başka şehirlere gönderilmek üzere kademeli olarak sokaklardan kaldırıldı.
Scooter için alternatif ne?
Operatörler, müşterilerinin halihazırda herkes tarafından kullanılan kiralık bisikletlere geçmesine güveniyor, bu da en azından bu şirketlerin şimdilik işten çıkarmalardan kaçınmalarını sağlayacak.
İstanbul'da da 5 ilçede, yaya yoğunluğundan dolayı elektrikli scooterlara hız sınırı getirildiBu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, 5 ilçede, yaya yoğunluğundan dolayı elektrikli scooterların hızı saatte 12,5 kilometreye düşürüldü.
Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Fatih ilçelerinin yaya yoğunluğu fazla olan hassas bölgelerinde saatte 20 kilometre olan elektrikli scooterların hız sınırının, saatte 12,5 kilometre olarak düzenlenmesine karar verildi.