Zorunlu trafik sigortasının yeni teminat tutarları belli oldu
Altı aylık periyotlarda minimum yüzde 8 artış
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları hakkındaki yönetmelik gereği, 1 Ocak 2019 itibarıyla uygulanan sağlık giderleri, sakatlanma/ ölüm ve maddi teminat tutarlarının nitelikleri şekillendi. Ayrıca yönetmelikte her altı ayda bir otomatik olmak koşuluyla rakamların revize edileceği de belirtildi. Sigorta şirketlerinin ödeyeceği teminat tutarı, maddi hasarlı kazalarda 36 bin lirayken bu rakam, araç başına 39 bin liraya çıkarıldı. Sakatlanma ve kalıcı sakatlık teminatı 360 bin liradan 390 bin liraya çıktı. Kaza başı teminat ise 72 bin liradan 78 bin liraya çıktı. Bu oranlara bakıldığında Ocak 2019 teminatları, Temmuz 2019 teminatlarıyla kıyaslandığında yüzde 8 ile 8,5 oranında bir artış olduğu görülüyor.
Sigorta teminatları neleri kapsıyor?
Teminat limitlerinin uygulanacağı araç kullanım grupları ise insan taşımada kullanılan motorlu araçlar, eşya taşımada kullanılan motorlu araçlar, römork ile iş makineleri, tarım araçları ile özel amaçlı araçlar, motosiklet ve yük motosikleti.
1 Temmuz tarihiyle geçerli olan sağlık giderleri ve sakatlama / ölüm kapsamındaki teminatlar, kişi başına 390 bin lira, kaza başına ise araç grubuna göre farklılık göstererek 1 milyon 170 bin lira ile 3 milyon 900 bin lira arasında değişiyor. Maddi teminatlardaki durum ise araç başına 39 bin lira, kaza başına ise 78 bin lira.
Quick Sigorta Tarife & UW & Teknik Raporlama Müdürü Seyda Köksal, yapılan düzenlemeleri şöyle yorumluyor: “Hazine tarafından 21 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile 2022 yılına kadar tüm teminatlar detaylı olarak kamuoyu ile paylaşıldı. Bedel artışlarının takvime bağlanmış olması, sektörün ileride hangi teminatları vereceğini bilmesi açısından önemli. Ancak piyasanın giderek daralması, dövizdeki dalgalanmanın devam eden olumsuz etkileri, araç sahiplerinin zorunlu olmasına rağmen Trafik Poliçesinden dahi imtina eder duruma gelmeleri, Trafik Branşının gelir-gider makasının daha da açılmasına sebep olmaktadır.”