“Dünyanın en zorlu yolları” arasında gösterilen ve yapımı 132 yıl süren Kemaliye-Divriği arasında yer alan Taş Yolu, macera tutkunu motosiklet sürücülerinin ilgi odağı haline gelmeye başladı...
1870 yılında inşasına başlanan Taş Yolu, Kemaliye’de (Eğin) yer alan Karanlık Kanyon’a ilkel aletlerle oyularak, bölge halkı tarafından 132 yıllık bir emek sonucu tamamlanmış. Şaşkınlık uyandıracak bir emek sonucunda 2002 yılında çalışmalar tamamlanarak yol kullanıma açılmış.
Kemaliye Taş Yolu yapım aşamasında şimdi olduğu duruma kıyasla daha dar bir yola sahipmiş. Yolun darlığı sebebi ile sadece yaya geçişi için kullanılmış olsa da zamanla yol genişletilerek araçların geçişi için de uygun hale getirilmiş. İki aracın karşılaşması durumunda ne olduğu sorusu sıklıkla akıllara geliyor. Bizim sürüşümüz esnasında karşılaştığımız bir kamyonet ile bu sorunun cevabını almış olduk.Motosiklet kullanıcıları bu tip durumlarda diğer araçlara göre daha avantajlı durumda olduğunu da söylemeye gerek yok sanırım.
Özellikle son senelerde; sadece Türkiye’den değil, dünyanın farklı ülkelerinden motosiklet sürücüleri bu yolu geçebilmek için rotalarını Erzincan / Kemaliye’ye çevirmeye başladılar. Toplam uzunluğu 7km’yi bulan yolun kendisi kadar manzarası da büyüleyici.
Her iki tarafı 400-500m yüksekliğe sahip sarp kayalık yamaçlardan oluşan Karanlık Kanyon, 38 tüneli ile Türkiye’nin en zorlu yolları arasında.
Kanyonun ve yolun güzelliğine ek olarak Fırat Nehri’nin kattığı atmosfer yol boyunca soluk kesen manzaralara ev sahipliği yapıyor.
Kullanıcılarına dünya genelindeki tehlikeli ve zorlu yolların tanıtımını yapan "www.dangerousroads.org" adlı internet sitesince geçtiğimiz senelerde "dünyanın en tehlikeli yolu" olarak belirlenen Taş Yolu'nun, Çin'deki dünyaca ünlü "Guoliang Tüneli" olarak nitelendirilen yoldan yer yer daha tehlikeli olduğu belirtiliyor.
Kemaliye Taş Yolu; oldukça dar bir yol olmasına rağmen çift yönlü olarak işlemekte. Genelde turistik amaçlı geziler için yolu kullanan araçlar; zeminin bozukluğu ve karşıdan gelebilecek araçlar için düşük hızlarda ilerliyorlar.
Çok sayıda tünel ve virajların bulunduğu yola kesik uçurumlar eşlik ediyor. Yolun her aşamasında durup fotoğraf çekmemek için kendinize sürekli telkinde bulunuyorsunuz. Yolun ve bölgenin keyfini çıkarmak isteyen sürücüler için önerimiz; Kemaliye’de konaklayıp bölgeye en azından 1 gün ayırmaları olur.
Motosiklet sürüşü haricinde kanyonun çeşitli yerlerinde; doğa yürüyüşleri, yamaç paraşütü, base jamp, wingsuit ve kanyon içinde tekne turları da yapılabilecek alternatif doğa sporları arasında yer alıyor.
Eski konakları, tarihi şehir merkezi ile de keyifle vakit geçirebileceğiniz bir yer Kemaliye. Taş Yolu geçmek için Kemaliye'ye ulaşmak istediğinizde; motosiklet sürüşü için çok keyifli rotalardan bölgeye ulaşacağınızın da ayrıca altını çizmek isterim.
Bölgenin dağlık yapısı nedeniyle; yeni veya eski tüm yollarda bol viraj ve güzel manzaralarla ilerliyor. Bu bölgede yapılacak bir sürüşü gece geç vakitlere bırakmamakta da fayda var. Gerek yolların aydınlatmasının çok kuvvetli olmamasından, gerekse manzaranın ve doğanın keyfini tam anlamıyla yaşabilmeniz için bu ufak detaya dikkat etmek gezinize olumlu katkı sağlayacaktır.
Anadolu'nun her şehrinde olduğu gibi; yeme-içme söz konusu olduğunda Kemaliye'de oldukça lezzetli ve ekonomik lezzetler sunuyor. Fotoğraflardan öyle gibi gözükmese de; Karanlık Kanyon ve Taş Yolu şehir merkezine oldukça yakın. Günün her saatinde merkeze dönüp bir şeyler atıştırmak da mümkün.
Son olarak; gece geç saatlerde bölgenin serinlediğini de söylemeden geçmeyelim. Biz bölgeyi yaz aylarında ziyaret etmiş olmamıza rağmen, gün batımından sonra havanın serinleyeceğini bilerek hazırlıklı olmakta yarar var.
Kemaliye'de motosiklet kullanmaktan, doğasından, küçük ve sevimli şehir merkezinde zaman gerçirmekten oldukça keyif aldık. "2019 yılında tekrar ziyaret ederiz biz burayı" diyerek bölgeden ayrılabildik. Yolu düşen veya yolunu düşüren herkese keyifli yolculuklar diliyoruz...
Kemaliye Taş Yolu tur videomuz: KONTRA Online