2023 ilk 9 ayında Türkiye’de motosiklet satışları %147,3 büyüdü
2023 ilk 9 ayında Türkiye’de motosiklet satışları %147,3 büyüdü
2023 ilk 9 ayında Türkiye’de motosiklet satışları %147,3 büyüdü. Talebin devam edeceği belirtilirken pazarın yıl sonunda 900 bin adetlere ulaşması bekleniyor.
2023 ilk 9 ayında Türkiye’de motosiklet satışları %147,3 büyüdü. Talebin devam edeceği belirtilirken pazarın yıl sonunda 900 bin adetlere ulaşması bekleniyor.
MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) öngörülerine göre büyüyen motosiklet pazarının bu sene 900 bin adetler, daha sonraki yıllarda artarak 5 yıl içinde yaklaşık 1,5 milyon adetlere ulaşmacağı tahmin ediliyor. MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk bu rakamlar ile yabancı yatırımcıların ülkemizde üretim yapma faaliyetlerinin artacağını belirtirken şunları kaydediyor:
“Ülkemizin coğrafi olarak çok avantajlı bir bölge olması, yatırım teşviklerinin iyi organize edilmesi ile Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın motosiklet üretim üstü olması yönünde ciddi adımlar atılmış durumda. Bu adımların atılmasındaki en büyük etken motosiklet yan sanayisinin giderek büyüme eğilimde olması büyük önem taşımakta.Ülkemizde motosiklet sektörünün bir endüstri haline dönüşmesi konusunda uygulanması gereken regülasyonları devletimizin ilgili kurumları ile 2022 Eylül ayında yaptığımız Motosiklet Çalıştayı ile sektörün desteklenmesi büyümenin en büyük etkenlerinden biri oldu.”
Fiyatlar yüzde 70 yükseldi
Döviz kurundaki artış nedeni ile motosiklet fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken Öztürk ” En ucuz ürün 50 bin TL olurken, bir üst halk tipi olan 125cc ye kadar olan araçlar ise 90 ila 200 bin TL aralığına yükseldi. Geçen yıla göre fiyatlar yaklaşık %70 arttı.Fakat benzin fiyatlarındaki artış ve otomobil fiyatlarındaki yükselişinde motosiklete olan talebin artmasını halen sürdürüyor” dedi. Kentleşmenin de artması ile motosikletin önemli bir ulaşım alternatifi haline geldiğini kaydeden Öztürk ,”En yaygın kurye ulaşım aracının motosiklet olması sektörün büyümesinde rol alan en önemli etkenlerden birisi. Sektörün en önemli sorunu olan kayıt dışılığı ARTES sistemine 2022 yılında geçmemiz nedeni ile de kayıtlı satışların artmasında önemli rolü oldu. Artık bayiler tescil edilmeden ürün teslimi müşteriye yapamıyor”diye konuştu.
Teknik eleman sıkıntısı yaşanıyor
Motosiklet sektörünün 2020 den bu yana %533 oranında büyüdüğüne dikkat çeken Öztürk yetişmiş teknik eleman temini konusunda sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.ıyor. Üretici,, ithalatçı ve yenileme piyasasındaki eleman eksikliğinin satış sonrasında yeterince kaliteli eğitim verilmesini de zorlaştığına değinen Öztürk ,”2024’te daha da büyüyecek motosiklet pazarının bu ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile Moted olarak meslek liseleri ile görüşme halindeyiz. Bazı projelerimiz var. Firmaların kendi sınıflarını açarak teknik konularda eğitimlerin verilmesini amaçlanmaktayız. Bu uzun süreli bir çalışma olsa da soruna önemli bir çözüm getirecek”şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.