Hayko Cepkin "Motosiklet üzerindeyken hep keyifliyim"
Hayko Cepkin "Motosiklet üzerindeyken hep keyifliyim"
Motor Camiasında Beklentimin Yüzde Sekseni Alamadım. Ne Organizasyonlar Bazında Ne Firmaların Organizasyonlara Bakışında Ne Girişim Ve Katılımlarında.
Motor Camiasında Beklentimin Yüzde Sekseni Alamadım. Ne Organizasyonlar Bazında Ne Firmaların Organizasyonlara Bakışında Ne Girişim Ve Katılımlarında.
Röportaj: Arzu Bozkurt / Fotoğraflar: Uğur Kaplan -Pozitif Studyo
Türk Rock müziğinin en özgün ve renkli ismi Hayko Cepkin ile Selçuk - Yediuyuyanlar’da motosiklet üzerine sohbet ettik. 1997 yılında müzik kariyerine başlayan Cepkin samimi sohbeti mütevazi tavrı ile motosiklet kullanmaya nasıl karar verdiğini, motosiklet camiasına bakış açısını, beklentilerini ve projelerini a2teker Dergisi okuyucularına anlattı.
Yaklaşık 9 yıl önce Kurtuluş’tan Taksim’e 1 saatte gidince motosiklet kullanmaya karar vermiş. Motosikletin hayatına getirdiği kolaylıkları gördükten sonra bir daha vazgeçmemiş. İnsan hayatında en kıymetli şeyin zaman olduğunu düşünen Hayko Cepkin “ Ömür kısa ve ben ömrümü trafikte geçirmek istemiyorum.” diyor.
“Motor Kullanmak Özgürlüktür. Başkasının Özgürlüğünün Sınırları İçerisine Girdiğin Zaman Özgürlük Biter.”
a2teker Dergisi: Motosiklet hikâyenizin başlangıcı nasıl oldu?
Hayko Cepkin: İstanbul trafiğinden dolayı motosiklet kullanmaya karar verdim. Dakik bir insan olarak gideceğim yere geç kalmaktan sıkıldığım için kendime ulaşım aracı bulmam gerekli diye düşündüm. Ulaşım yöntemi olarak başladım motosiklete. Dövme gibi o da hastalık. Ufak ufak büyütmeye başlıyorsun. İlk dönemlerim scooterla geçti. Gilera Nexus 500 kullandım. Şehirde Scooter çok rahat. Scooterla aldığım keyfi büyük makinelerde hala yaşamadım. Eş dostun “Vitesliye geç artık” demesi, “Geçsem mi geçmesem mi?” derken büyük motosiklete geçiş yaptım. İtalyan hastasıyım. Aprilla, Honda tercihim.
a2teker Dergisi: Motosiklet tercihinizin chooper olduğunu düşünen hatırı sayılır bir kitle var.
Hayko Cepkin: Tarzımdan dolayı chopper kullandığımı düşünüyorlar ama hiç kullanmadım, merakım bile olmadı. Ben baya apaçi racingçiyim.
a2teker Dergisi: Yarışmayı düşünüyor musunuz?
Hayko Cepkin: Hayır. İzlemeyi seviyorum. Ama izleyenin yarışanın hissettiklerini asla hissetmediğini biliyorum. Pist yarışında izlediğin yarışçının “Vay çok acaip “ dediğin hareketlerini tasvir edersin ama o adamın orda gerçekte ne yaşadığını hissedemezsin. Bazı şeyleri anlatamazsın, yaşanması gerekir. Paraşütte olduğu gibi.
a2teker Dergisi: Motosiklet camiası hakkında düşünceleriniz neler?
Hayko Cepkin: Markalar konusunda saldırgan konuşacağım tek şey vizyonlarının sıfır oluşu. Motosiklet sektöründe programlara makine veren tek firma BMW. Extreme G çekimleri sırasında motorla yolculuk için her hafta başka bir makine verilmesini talep ettiğimizde olumsuz cevap aldık. Sosyal medya takipçilerimin küçümsenmeyecek rakamda olduğunu göz ardı etmemek lazım.
Motor camiasında beklentimin yüzde sekseni alamadım. Ne organizasyonlar bazında ne firmaların organizasyonlara bakışında ne girişim ve katılımlarında.
Motosiklet camiasının süpervizyonlu olması gerektiğine inanıyorum. Ama süper bir vizyon, süper bir organizasyon zekaları görmüyorum. Süper sahneler kurulup süper işler yapıldığını görmüyorum. Kötü sahnelerde isimsiz grupları günü kurtarmak adına çıkaran işler görüyorum. Madem öyle o da olmasın. Çirkin bir görüntü. Daha başka şeylere yönelsinler ,insanların daha rahat konaklamasını sağlasınlar mesela. Biraz eksik görüyorum. Çünkü motor camiasından daha fazla şey bekliyorum.
Multi şahane işler maalesef yapılmıyor. Motosiklet festivaline çalması için çağrılan isimlere bakıyorum Motosikletle ilgisi olmayan adamları sahne alması için çağırıyorlar. Vizyonda birbirini tutmayan eksiklikler var. Sırf motosiklet festivali diye eksik bir organizasyonda olmak istemem.
a2teker Dergisi: Paraşütle atlamaya nasıl karar verdiniz?
Hayko Cepkin: 2000 yılında Viyana’da lunaparkta space ball’u gördük. Binelim mi binmeyelim mi derken bindik. Canım sıkkındı, sıkıntım geçti. “Bu muhteşem bir şey” dedim. Sonra Adana’da atlayış seyrettik. Hiç bir şey anlamadım. Deneyebilirim derken eğitim için fırsat bulamadım. 2010 yılına kadar.
a2teker Dergisi: Türk Hava Kurumu’nun (THK) lisanslı paraşütçüsü olduğunuzu 29 Ekim’de Türkiye Çoklu Tutuşma Rekoru’nu 40 kişiye çıkardığınızı biliyoruz. Bir sonraki hedef nedir?
Hayko Cepkin: Türkiye Çoklu Tutuşma’da 41 kişi el ele tutuştuk. Cumhuriyet’in 95. yılında 95 kişi ay yıldız logosunu yapmak istiyoruz. Çoklu tutuşma rekoru Dünyada 600 kişi. Her şeyde çok eksik kalıyoruz. 1935’te Atatürk ‘ün kurduğu kurumda, dünya genelinde en sonlardayız.
a2teker Dergisi: Paraşütle atlamak ve motosiklet arasında adrenalin benzerliği var mı?
Hayko Cepkin: Motosikletten daha çok korkarım. Motosiklet daha korkulacak bir şey. Paraşütte hatayı tolere edebilmen daha yüksek. Paraşütte kredin 2, motosiklette 1. Ben açmasam bile kendi açılacak bir mekanizma var ama ellerimi bıraktığımda kendini götürecek mekanizma motosiklette yok. Çok iyi eğitimli olup kendini kontrol edebilmen gerekli. Motosiklet zor iş. 70 ile 50 ile giderken bile ölebilirsin. Karada yapılan herhangi bir şeyden çok daha güvenli paraşütle atlamak.
Motosikletten korkarım. Ona göre de kullanırım. Lastiğimden karşıdan gelen araca kadar güvenmem lazım. Güvenli sürüyorum.
Yüksek sürate çıktığın zaman büyük adrenalin. Motorlu taşıtta korkudan ayağımın titremesini paraşütte yaşamıyorum.
a2teker Dergisi: Motosiklet kullanmaya başladığınızdan bu yana otomobille aranız nasıl?
Hayko Cepkin: Selçuk’a taşınana kadar otomobil ile aram yoktu. Buranın trafiğinin olmayışı kış hava şartlarında beni otomobile yönlendiriyor. Bir de burada motosiklette ki tarzım değişti. Daha hafif kısa vadeli sürat yapabilen, yüksek sürate çıkamayan torku yüksek makinelere yöneldim. xt660x aldım.
a2teker Dergisi: İstanbul’dan taşınmanızın nedeni trafik mi?
Hayko Cepkin: İstanbul’dan taşınma kararını motorumdaki yan çantalar yüzünden trafikte otomobillerle kontak kapattığım an aldım. Gününüzün 5-6 saatini trafikte harcıyorsunuz. Ömür kısa ve ben ömrümü trafikte geçirmek istemiyorum. Artık turist olarak gittiğim için İstanbul’un trafiğine katlanabiliyorum. Aynı şehirde olduğumuz halde görüşemediğim ailemle artık daha sık görüşüyorum.
a2teker Dergisi: Motosikletin üstünde tanınıyor musunuz?
Hayko Cepkin: Hayır. O yüzden çok mutluyum.
Motosikletin hayatıma getirdiği rahatlıklardan bir tanesi de bu. İstanbul’da çekime giderken makyaj saç yapılmış taksi beklerken insanların sana bakışı rahatsız ediciydi. Sırt çantama malzemelerimi alıp motoruma atlayıp gideceğim yere rahatlıkla gidip geliyor olmam güzel.
a2teker Dergisi: Fotoğraf çekilmeyi özellikle selfieyi sevmiyorsunuz. Neden?
Hayko Cepkin: Hayranlarından rahatsız olan mesleğine ihanet etmiş olur. Rahatsız olduğum şey selamsız sabahsız “Fotoğraf çekilebilir miyiz?” cümlesi. Eskiden fotoğraf makinesi yoktu, selamlaşmak güzeldi. Şimdi halimin hatırımın kimse için önemi yok. “Merhaba” “Ağabey nasılsın?” diyen yok. “ Bir fotoğraf çekilebilir miyiz? “ diye başlıyorlar cümleye. Çok rahatsız edici bir şey.
a2teker Dergisi: Motosiklet ile tura çıktınız mı?
Hayko Cepkin: Akdeniz ve Ege turlarım oldu. Benim tura çıkacak vaktim yok aslında.
a2teker Dergisi: Sizce Türkiye’de Motosiklet kültürü var mı?
Hayko Cepkin: Motor kullanmak özgürlüktür. Başkasının özgürlüğünün sınırları içerisine girdiğin zaman özgürlük değildir. Motorculuk adına kulüp ve gruplar içerisinde seminerler verilmeli bence.
Bal Porsuğu adında kendi motosiklet grubumu kuruyorum. Kafa dengi arkadaşların olduğu “Hadi gidelim” dediğimde sürüşüne güvendiğim bir grup olacak. Toplu sürüşlerde hemen önündekini geçmeye çalışan, makas atanları biliyoruz. Ben hiç makas atmam.
Sürati çok severim ama otobanda makinemin ne olduğunu görmek adına bir kez basarım ve bir daha olmaz. Kimsenin kimseye show yapma ihtiyacı duymadığı emniyetli bir şekilde yolumuza gidebileceğimiz, kasklar çıktığında muhabbete başlayabileceğimiz arkadaşlarla uzun yol programı yapabilirim.
a2teker Dergisi: İnternette 1000RR’la capsleriniz var. Nasıl buluyorsunuz?
Hayko Cepkin: Eğlenceli buluyorum. Komik. Bunun esprisini kendim de yapıyorum.
a2teker Dergisi: Motosiklet Eğitimi Aldınız mı?
Hayko Cepkin: Motosiklet eğitimi aldım. Almaya devam ediyorum.
a2teker Dergisi: Motosiklet kullanırken güvenlik için ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Hayko Cepkin: Kısa mesafe bile olsa full koruma kullanmadan motosiklete binmiyorum.
a2teker Dergisi: Motosikletle Trafikteyken Sizi Korkutan Nelerdir?
Hayko Cepkin: Trafikte arabalardan da motosikletlilerden de korkuyorum. Bu aşamada gürültülü motosikleti tercih ediyorum. Fark edilmek adına.
a2teker Dergisi: Motosikletle Yaşadığınız En Keyifli Anınız?
Hayko Cepkin: Motosiklet üzerindeyken hep keyifliyim. En keyif aldığım ekibimle birlikte motosikletlerle konser alanına gitmek. Hedefim varsa hep keyifliyim.
a2teker Dergisi: Motosiklet sürücülerine ve A2 Teker okuyucularına önerileriniz nelerdir?
Hayko Cepkin: Herkese hak ettiği kadar iyi bir sene olsun.
Motosiklet kullanmanın gaz kolunu çevirip giden bir araç olarak değil de önemli bir vizyonu olduğunu hatırlayarak eğer bilmiyorlarsa öğrenerek o makineye binmeleri gerektiğini unutmasınlar. Kasanın şasenin kendileri olduğunu hiç bir zaman unutmasınlar. Artistlik yapmanın motosiklette pek bir ehemmiyeti yok.
Keyifli videolar yerine negatif videolar da seyretsinler ki başlarına ne gibi şeyler gelebileceğini görsünler. Çünkü 50 ile giderken bile motosikletle ölebilirsiniz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.